Stikstof is een scheikundig element. Twee moleculen vormen samen distikstof, ook wel moleculaire stikstof genoemd. Het is een natuurlijk gas, dat net als zuurstof aanwezig is in de lucht om ons heen. De lucht bestaat voor 21% uit zuurstof, maar liefst 78% van de lucht is stikstof. We ademen het in en ook weer uit. Onder normale temperatuur en druk is stikstof gasvormig. Het kookpunt ligt zeer laag, bij -196°C. Als het stikstofgas wordt afgekoeld tot een temperatuur onder de -196°C wordt het vloeibaar. Een andere naam voor deze vloeibare stikstof is cryo. Om er voor te zorgen dat het vloeibaar blijft, moet vloeibare stikstof gekoeld worden.
Eigenschappen vloeibare stikstof
De meest kenmerkende eigenschap van cryo is de zeer lage temperatuur. Verder is het niet brandbaar en reageert het niet snel met andere stoffen. Daarom is het ook geschikt om mee te koken: de smaak van gerechten veranderd niet, alleen de structuur. Als de vloeibare stikstof op kamertemperatuur komt, gaat het koken en verdampt. Het wordt dan weer gasvormig. Uit 1 liter vloeibare stikstof vormt zich tot wel 700l gas, een behoorlijke hoeveelheid. De kou wordt dan afgegeven aan de omgeving, wat voor directe bevriezing zorgt.
Gebruik van vloeibare stikstof
Vanwege zijn bevriezende eigenschappen, wordt cryo in allerlei situaties toegepast. Bijvoorbeeld om voedsel in te vriezen. Diepvriesgroente of -maaltijden worden met vloeibare stikstof snel en veilig bevroren. Ook in de medische sector wordt het veel gebruikt. Bijvoorbeeld om bloed, organen, weefsel of eicellen in te vriezen. Ook wratjes worden ermee behandeld. De geïnfecteerde cellen sterven door bevriezing af en de wrat verdwijnt. Tegenwoordig wordt het ook in de keuken gebruikt. De nieuwste trend is om met vloeibare stikstof te koken: het cryo koken.
Cryo koken
Koken met vloeibare stikstof is een nieuwe trend in culinaire kringen. Ontwikkeld door innovatieve koks, die koken en wetenschap combineren. Aanvankelijk werd het vooral gebruikt om gerechten of ingrediënten in zeer korte tijd te bevriezen. Er worden steeds meer mogelijkheden ontdekt. Ook wordt het steeds bekender, veel topchefs hebben wel één of meerdere gerechten op de kaart staan die met cryo bereid zijn. Zo wordt er ijs mee gemaakt, maar ook mousse met een krokant bevroren laagje, of bevroren chocolade- of likeurdruppels die een gerecht verfijnen. De meeste gerechten worden vers aan tafel bereid en direct gegeten, omdat het effect weg is als het eenmaal gesmolten is.
De voordelen van ijs bereid met vloeibare stikstof
Door zijn lage temperatuur en snelle bevriezing is vloeibare stikstof ideaal om ijs mee te bereiden. Bovendien is het geur- en smaakloos, zodat de smaak van het ijs niet wordt aangetast. We zetten alle voordelen nog eens voor je op een rij:
- Snel klaar
- Vers bereid op locatie
- Recept is individueel aan te passen
- Geen ijskristallen
- Romige, zachte structuur van het ijs
- Vol van smaak
- Vitamines en voedingsstoffen blijven behouden
- Bereiding is leuk om te zien
Buffet en entertainment
Een ijsbuffet is een originele manier om je feestje invulling te geven. Ideaal voor bruiloften, bedrijfsfeesten of andere partijen. De gasten zullen gefascineerd kijken naar de bereiding van hun ijsje. Een echte belevenis die tevens voor het nodige entertainment zorgt. En wie houdt er nou niet van ijs? Zeker als je je favoriete smaken kunt kiezen en jouw ijscoupe helemaal zelf samen stelt. Het ijsbuffet wordt professioneel opgezet en helemaal naar wens aangepast. Dat wordt ijskoud genieten!
De veiligheid
Hoewel het er spannend uitziet, is het gebruik van vloeibare stikstof niet gevaarlijk. Er zijn natuurlijk wel een aantal risico’s waar je rekening mee moet houden. Zo kun je jezelf of anderen bevriezen als je niet uitkijkt. Ook de juiste dosering is belangrijk. Als er te veel product in de vloeibare stikstof terecht komt, gaat het spatten Net als heet frituurvet. Wil jij ook zo’n uniek ijsbuffet op jouw feest? Laat de bereiding dan aan professionals over! Wij beschikken niet alleen over de benodigde kennis en ervaring, maar ook over geschikte apparatuur en benodigdheden. Zo lopen jij en je gasten geen enkel risico en kunnen jullie lekker genieten.
Een ijsbuffet van IJsChef
Wij verzorgen complete ijsbuffeten op locatie, met een uitstekende all-in service. Deze vorm van life cooking is niet alleen heel hip, maar ook leuk om te zien. Wij komen op locaties door heel Nederland. Uiteraard leveren wij de beste kwaliteit. Onze ijschefs hebben veel ervaring en zijn niet alleen zeer gastvrij, maar ook heel gedreven. Ook is het een mogelijkheid om een ijsbuffet te combineren met een chocoladefontein. We doen er alles aan om Uw feestje in culinair opzicht te laten slagen.